Slimme protocollen

Meer tijd voor zorg met Slimme protocollen in Medicom!
Het aantal (chronische) patiënten met een complexe zorgvraag groeit. Innovaties zijn hard nodig om de werkdruk in de praktijk te verlagen. De nieuwe Medicom-functionaliteit Slimme protocollen helpt om de registratielast van alle zorgverleners (huisarts, assistente, POH’er en praktijkverpleegkundige) significant te verlagen. Met als voordeel: meer tijd voor de patiënt

Slimme protocollen

Bovenop de standaard Basis protocollenmodule kunt u als zorgverlener kiezen voor onze aanvullende module Slimme protocollen. Ten opzichte van de Basis protocollen helpt Slimme protocollen u als zorgverlener nog beter om op een vlotte en gestructureerde wijze diens bevindingen vast te leggen. U hoeft minder gegevens op te zoeken, in te vullen en krijgt op deze wijze sneller en beter inzicht in de patiëntgegevens. Met de behaalde tijdswinst houdt u meer tijd en focus over voor een persoonlijk, inhoudelijk gesprek met uw patiënt. Op deze manier draagt Slimme protocollen bij aan een betere kwaliteit van zorg, meer aandacht voor de patiënt en meer werkplezier voor de zorgverlener.

  • Minder registratielast: reeds bekende informatie uit het gehele dossier wordt automatisch voor u ingevuld (bijv. uitslagen, medicatie of ICPC codes)
  • Minder foutgevoelig doordat er minder gegevens handmatig hoeven te worden vastgelegd.
  • Meer tijd over voor het gesprek met de patiënt door snel overzicht en controle op de status van indicatoren en periodieke controle.

De protocollenmodule in Medicom: Basis Protocollen

In Medicom heeft iedere gebruiker standaard toegang tot het werken met de zogenoemde Basis protocollenmodule . U als zorgverlener gebruikt deze protocollen om te komen tot een gestructureerde, efficiënte en veilige uitvoering en registratie van de zorgverlening in uw praktijk.

Bekijk inhoudelijke documentatie

 

Basis Protocollen en Slimme Protocollen: wat is het verschil?

Inhoudelijk worden de protocollen in Medicom onderhouden door Health Base. Voor meer informatie zie Health Base. Mocht u vragen hebben over de inhoud van de protocollen (u mist een vraag of u mist een protocol in Medicom) kunt u vraag stellen via protocollen@healthbase.nl.

 

Handleiding en Webinars

Voor een optimaal gebruik van Slimme protocollen stelt PharmaPartners ondersteunend materiaal ter beschikking via het klantenportaal. Ook kunt u een Webinar terugkijken om u wegwijs te maken in Slimme protocollen.

Bekijk de handleiding

Bekijk het Webinar

 

Direct aanmelden voor Slimme protocollen

Wilt u Slimme protocollen direct afnemen? Dat kan, klik dan op onderstaande button en meld u direct aan via het digitale aanvraagformulier.

Meld u nu aan voor Slimme Protocollen!

FAQ

In een uitgebreide FAQ onderaan deze pagina zijn de meest voorkomende vragen en antwoorden voor u op een rijtje gezet. Raadpleeg de FAQ bijvoorbeeld wanneer u nog vragen heeft over de ontwikkeling van Slimme protocollen en de verbetering van de huidige protocollen module.

Verhalen van onze klanten

Meer cases

Vragen?

Heeft u vragen of opmerkingen over de module Slimme Protocollen! Dan kunt u deze vanaf nu stellen via onderstaande button

Stel uw vraag direct!

Voor inhoudelijke vragen over de protocollen verwijzen wij u graag door naar Health Base. U kunt via onderstaande button direct contact met ze opnemen.

Stel uw vraag direct!

Belangrijke documentatie

FAQ vernieuwde Basis protocollen en Slimme protocollen
Waarom een vernieuwde protocollen module?

PharmaPartners kijkt continu of binnen bestaande modules verbeteringen nodig zijn om het gebruiksgemak en de toegevoegde waarde voor u als gebruiker te blijven waarborgen.

Dat geldt ook voor de protocollen module. Op basis van verschillende factoren is gekeken welke ontwikkelingen en verbeteringen in de Classic protocollen doorgevoerd moesten worden. Zo is er gekeken naar ontwikkelingen in de markt, zijn er intensieve gesprekken met de gebruikers gevoerd en is er een continue monitoring van het gebruik van de protocollen module in Medicom geweest. In samenwerking met verschillende klanten en op basis van bovengenoemde signalen is de nieuwe variant van de protocollen module ontwikkeld; Basis protocollen. Deze verbeterde variant wordt voor iedere Medicom gebruiker standaard ter beschikking gesteld ter vervanging van de huidige ‘’Classic protocollen’’.

Het portaal wordt op dagelijkse basis aangevuld met handige tips, handleidingen en tools die u kunnen helpen tijdens deze periode waar hoge druk wordt ervaren in de Huisartsenpraktijk en Apotheek.

Waarom zijn er twee varianten van de protocollen module in Medicom?

Zoals eerder aangegeven is Basis protocollen een verbeterende variant die ter vervanging van de huidige (Classic) protocollen module voor alle Medicom gebruikers beschikbaar wordt gesteld. Slimme protocollen is een uitbreiding op de Basis module met extra functionaliteiten die zorgen voor meer automatisering en gebruiksgemak bij intensief gebruik van de protocollen module.

Met deze twee varianten bieden we klanten die in lichte mate gebruik maken van de huidige protocollen module een mooie basis die altijd beschikbaar is en die, wanneer de protocollen module meer gebruikt wordt binnen de praktijk, uitgebreid kan worden met Slimme protocollen.

Is de uitgebreide variant, Slimme protocollen, voor iedereen gratis toegankelijk?

Slimme protocollen is geen standaard onderdeel van Medicom maar een betaalde variant.

Waarom betalen voor Slimme protocollen?

Slimme protocollen bevat een aantal extra functionaliteiten ten opzichte van de basis protocollen die voor iedereen beschikbaar zijn. Deze extra functionaliteiten bieden veel voordelen wanneer de protocollenmodule veel gebruikt wordt in de praktijk. Zo zorgen deze extra functionaliteiten zoals het vooraf invullen voor meer automatisering en minder registratielast. Hierdoor blijft er meer tijd over voor het gesprek met de patiënt wat resulteert in een betere zorgkwaliteit. Daarmee is alles bereikbaar in één systeem wat zorgt voor gebruikersgemak maar ook voor lagere kosten.

Aanleiding ontwikkeling Slimme protocollen

In de afgelopen jaren hebben steeds meer zorggroepen afstand gedaan van het inzetten van een Ketenzorg Informatie Systeem (KIS) voor het ondersteunen van ketenzorg. Als gevolg daarvan nam de behoefte toe om een goed ondersteunende protocollen module geïntegreerd in het HIS te hebben, die naast voor de POH-S, ook inzetbaar is voor andere POH-rollen.

Wat is het verschillen tussen de Classic protocollen en Basis protocollen.

Slimme protocollen is een extra aanvulling op de Basis Protocollen. Het gebruiksgemak van Protocollen is vergroot. Een voorbeeld van dit gebruiksgemak is dat nu voor scorelijsten gewoon een ja/nee of item ingevuld kan worden, en dat de module dan zelf de waarde bepaald en daar verder mee rekent. Dat is een vereenvoudiging ten opzicht van de Classic protocollen. Ook kunnen praktijkondersteuners (POH’s) Jeugd, Ouderen en GGZ voortaan in de Protocollen registreren. Kortom: de module sluit nu meer aan bij de workflow in de praktijk.

Wat is het verschil tussen Basis protocollen en Slimme protocollen?

Het verschil tussen de twee modules zit hem in het feit dat we kennistechnologie hebben toegevoegd aan de module, waardoor het voor de gebruiker mogelijk wordt om data vooraf in te vullen, indicatoren te bewaken en MedicomSmart signalen toe te passen.

Wat zijn de Slimme protocollen?

Slimme protocollen kunt u zien als een uitgebreidere en vooral slimmere variant van de Basis protocollen in Medicom. Een plus-abonnement met extra (slimme) functionaliteiten waardoor u binnen uw praktijk een extra stap kunt zetten.

Slimme Protocollen voegt alle beschikbare, relevante kennis automatisch toe vanuit het medisch patiëntendossier. Denk bijvoorbeeld aan gegevens zoals de hoofdbehandelaar, verhoogd risico, labwaarden etc. POH’s hoeven bekende data dus niet langer handmatig in te voeren. Ook is de opzet van Slimme protocollen variabel. Zorgverleners hoeven daardoor niet voor elke patiënt een volledige vragenlijst af te werken. Op basis van dossierinformatie vult het protocol zichzelf en daarbij past deze zich op intuïtieve wijze aan op basis van relevantie voor de patiëntsituatie.

Met Slimme protocollen wordt automatische de status van indicatoren en periodieke controles in de ketenzorg bewaakt. De administratie voor de zorgverzekeraar is daardoor altijd correct en tijdig op orde.

Wat is er nu zo slim aan Slimme protocollen?

Informatie uit het dossier welke reeds bekend is, wordt vooraf ingevuld. Dat kunnen eerder uitgevoerde, maar ook nog recente metingen zijn. Maar het kan ook gaan om informatie op basis van medicatie of ICPC’s. Daardoor ‘’weet’’ het protocol al dat deze patiënt diabetes heeft, ook als het niet door de gebruiker zelf is ingevuld.

Ook kunnen velden automatisch ingevuld worden op basis van andere uitslagen. Zo kan alvast worden ingevuld dat de nierfunctie slecht is, op basis van de afkapwaarden. Zo wordt het werk van de zorgverlener geautomatiseerd en ondersteund.

Deze logica zit niet in de Basis protocollen, maar is wel beschikbaar in de Slimme protocollen. De gebruiker wordt zo nog beter ondersteund.

Een belangrijke aanvulling in de ketenzorg is het nieuwe hoofdstuk ‘indicatoren’.

Daar wordt op basis van de actuele gegevens aangeven welke zorgindicatoren voor het lopende jaar al zijn ingevuld, en welke nog vastgelegd moeten worden. Op die manier kan de registratie van zorg optimaal ingeregeld worden

Laad meer
Download ""