Nieuws overzicht
Deel op:

Thijs Vinks zette zich elf jaar in voor alle apothekers in Nederland die Pharmacom gebruiken

Binnenkort gaat Thijs Vinks PharmaPartners verlaten. Maar voor hij dat doet, blikt hij graag terug op zijn tijd bij ons. Als lid van de Commissie Applicatiebeheer Pharmacom (CAP) en later ook als praktijkadviseur van PharmaPartners is hij namelijk van enorme waarde geweest voor alle apothekers in Nederland die Pharmacom gebruiken.

Gebruiksvriendelijkheid voor iedere apotheker

De Commissie Applicatiebeheer Pharmacom (CAP) houdt zich bezig met hoe nieuwe ontwikkelingen, functionaliteiten en modules er in de praktijk uit gaan zien. Thijs: “De commissie denkt mee over welke functies daarin moeten zitten, zodat de software zo gebruiksvriendelijk mogelijk is voor een zo breed mogelijke groep apothekers. Apotheken verschillen, maar de software moet overal goed werken.”

“Dat was ook een van de redenen dat ik destijds ben benaderd om lid te worden van de CAP”, blikt Thijs terug. “Ik werkte toen in een poliklinische apotheek. In feite is dat een openbare apotheek. Toch zijn er ook wezenlijke verschillen. Die zienswijze ontbrak nog in de CAP. De commissie wil namelijk een zo divers mogelijke samenstelling. Dat betekent ook een landelijke dekking en apothekers uit alle verschillende typen apotheken.”

Alle hens aan dek

Thijs begon in 2013 als CAP-lid tijdens een roerige tijd. “Het was alle hens aan dek voor Pharmacom. Veel klanten waren toen ontevreden”, vertelt Thijs. “Er was weinig of geen ruimte voor innovaties en het systeem was instabiel. Gelukkig heeft PharmaPartners dat tij weten te keren. Onder andere dankzij de klantafspraken die PharmaPartners ieder jaar belooft én nakomt.”

Die klantafspraken zorgen tegenwoordig voor duidelijke, transparante communicatie vindt Thijs. “De transparantie is echt verbeterd in de loop van de jaren. PharmaPartners is nu heel duidelijk over wat ze wel én niet doen, en waarom. Dit in afstemming met de Pharmacom-Raad en ook de CAP denkt hierin mee.”

De impact van de CAP

In de periode dat Thijs CAP-lid was, zag hij dat PharmaPartners de commissie steeds beter in ging zetten: “Ze gebruiken de input vanuit de CAP veel beter: ze zenden minder en halen meer. Nu wordt elke impactvolle, nieuwe ontwikkeling binnen Pharmacom in de CAP besproken. Klanten hebben zo de mogelijkheid om ook echt mee te denken en input te leveren.”

Inmiddels zijn al veel belangrijke ontwikkelingen bij de CAP de revue gepasseerd. “Digitaal Recept was zo’n belangrijke, impactvolle ontwikkeling. We hebben daar dus zeker over meegedacht. Een ander goed voorbeeld is het Patiënt Dashboard. Een van de CAP-vergaderingen hebben we besteed aan een workshop over dit dashboard. Daarin werd duidelijk wat de behoeften waren en kon het bouwen beginnen.”

De inhoud vertegenwoordigen

In 2020 vroeg PharmaPartners of Thijs ook aan de slag wilde als praktijkadviseur binnen de organisatie. “Dat vond ik een mooie uitdaging. Vanuit deze functie vertegenwoordigde ik namelijk de inhoud binnen PharmaPartners”, legt Thijs uit. Zo werd zijn kennis ingeschakeld als zich calamiteiten of incidenten waarbij de patiëntveiligheid mogelijk in het geding was. “Ik hielp mee in het bepalen van de impact. Om de mate van mogelijke gezondheidsschade te kunnen inschatten, heb je praktijkervaring nodig.”

Daarnaast maakte Thijs zich als praktijkadviseur onder andere hard voor een betere informatievoorziening naar klanten. “Ik wilde de informatie verbeteren en verouderde informatie vernieuwen. Samen met mijn collega’s binnen PharmaPartners hebben we hierin echt slagen gemaakt. Informatie is nu beter te vinden en meer up-to-date.”

Veranderende rol apothekers

Een belangrijke ontwikkeling in de zorg is de veranderende rol van de apotheker. “PharmaPartners was de eerste die daadwerkelijk oog had voor de waardevolle zorgrol van de apotheker en wil actief hieraan bijdragen. Daarvoor blijft de samenwerking tussen huisarts en apotheek cruciaal. PharmaPartners ondersteunt die samenwerking als vanouds.”

Maar de bijdrage van PharmaPartners aan een sterk fundament voor de apotheker gaat verder volgens Thijs. “Zo heb ik vanuit mijn functie als praktijkadviseur meegedacht over welke ontwikkelingen nodig zijn voor de apotheek. Dus hoe we apothekers ondersteunen, zodat zij gehonoreerd kunnen worden voor hun inhoudelijke werk. Ontwikkelingen als de communicatiemodule en medicatiebeoordeling dragen hieraan bij.”

Ga zo door

“Ik hoop dat PharmaPartners die lijn doorzet. Dat ze samenwerking blijven uitdragen, zowel binnen de eigen organisatie als tussen zorgverleners. En dat ze oog blijven houden voor de honorering van het werk in de apotheek. PharmaPartners is een dynamische organisatie met veel enthousiaste mensen die kwaliteit bieden. Dat is een goede basis voor de uitdagingen die er zijn en nog komen.” Thijs stapt overigens niet volledig uit de apothekerswereld: “Ik blijf werken als apotheker bij Amarant en blijf met de nodige interesse de ontwikkelingen bij PharmaPartners volgen.”

Download ""