Terugblikken op INSPIRE 2022
Heeft de coronacrisis de digitalisering in de eerstelijnszorg veranderd? Is goede samenwerking tussen apotheek en huisarts essentieel voor de medicatieveiligheid? En wil de patiënt van de toekomst enkel nog zorg vanuit huis ontvangen? Na een opening door dagvoorzitter Jesper Rijpma begonnen we met die stellingen op donderdag 27 januari het panelgesprek van de tweede online editie van het event INSPIRE.
Tijdens de paneldiscussie bespraken we verschillende stellingen samen met de aanwezige apothekers en huisartsen. Ook de kijkers thuis konden hun mening geven via een poll. Hierdoor ontstonden interessante discussies. Wat verwacht de patiënt van nu en hoe kan digitalisering daarbij helpen? Digitale communicatie met andere zorgverleners is essentieel maar ook om het digitale contact met de patiënt kunnen we anno 2022 niet meer heen.
Na de paneldiscussie splitsten we het event op in twee break-out sessies. Een voor huisartsen en een voor de apothekers. Tijdens deze sessies bespraken we hoe de digitalisering bij kan dragen voor deze specifieke zorgverleners. Bij de huisartsen vertelde Dennis van de Rijt van DOH ons meer over hun project OmZorg. Van de Rijt legde uit hoe zij bijvoorbeeld eHealth inzetten om de werkdruk in de praktijk te verminderen. Maar ook hoe praktijken elkaar met behulp van een telefonie-integratie kunnen helpen bij het te woord staan van patiënten. Bij de break-out sessie voor de apotheken nam Eric Hiddink ons aan de hand van stellingen mee in onder andere het nieuwe medicatieproces en digitale vragenlijsten ten behoeve van de medicatiebeoordeling.
We eindigden de dag met een interessante presentatie van Ronald Scheffer van Luscii. Hij vertelde ons hoe data een belangrijke rol kan spelen om efficiënter te kunnen werken in de zorg. Zo liet hij zien hoe ziekenhuizen tijdens de piek van de coronacrisis patiënten vanuit huis konden monitoren door middel van digitale oplossingen, om zo de druk op de afdelingen te verlichten. Ook voor de eerstelijnszorg liggen hier nog genoeg kansen. Hoe mooi is het als patiënten thuis zelf een meting kunnen uitvoeren en de waarden automatisch worden doorgestuurd naar de huisarts en de apotheek? Door traditionele consulten en checks te combineren met digitale oplossingen kunnen patiënten nog beter begeleid worden in hun ziektetraject.
Ondanks de beperkingen die een online event misschien met zich mee brengt, was INSPIRE 2022 een groot succes. Zowel de organisatie als de deelnemers waren na afloop erg enthousiast en kunnen vol inspiratie aan de slag met de inzichten die ze tijdens INSPIRE hebben opgedaan. Bent u er de volgende keer ook bij?