Nieuws overzicht
Deel op:

PharmaPartners zet samen met klanten en partners belangrijke stap naar veilige zorg

Op 2 december 2024 heeft PharmaPartners het contract ondertekend voor het inbouwen van informatiestandaard Medicatieproces 9 (MP9) en de nieuwe module medicatiebewaking. Deze ontwikkelingen maken onderdeel uit van het VIPP Farmacie-programma en Medicatieproces voor de huisartsenzorg. Deze mijlpaal is het resultaat van een intensief lobbytraject van PharmaPartners, de Pharmacom Raad en de Adviesraad Huisartsenzorg, in afstemming met de koepels KNMP en LHV. Gezamenlijk hebben zij zich hard gemaakt voor de ontwikkeling van een compleet programma inclusief medicatiebewaking en deelname van de huisartsensector. De deelname betekent niet alleen een belangrijke stap in het reduceren van medicatiefouten, maar is ook een resultaat van gezamenlijke jarenlange inzet om veilige, efficiënte en patiëntgerichte zorg mogelijk te maken. Dit wordt gerealiseerd door middel van gestandaardiseerde gegevensuitwisseling, in lijn met de richtlijn “Overdracht van medicatiegegevens in de keten” die in 2020 door alle betrokken koepels is goedgekeurd. 

Veilige zorg 

Een zorgverlener weet niet altijd welke medicijnen een patiënt gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer een patiënt na een doorverwijzing op het spreekuur komt. Of wanneer een patiënt buiten de openingstijden van de eigen huisarts hulp nodig heeft van een andere arts. Informatie over medicatie, bloedwaarden en overgevoeligheden is opgeslagen bij verschillende zorgverleners. Het gebrek aan actuele en volledige gegevens veroorzaakt risico’s voor patiënten. Dit staat het leveren van veilige zorg in de weg. Het gebrek aan overzicht is foutgevoelig en zorgt ervoor dat de zorgverlener kostbare tijd kwijt is aan het achterhalen van de juiste gegevens.  

Tegelijkertijd is het belangrijk om de patiënt actief te betrekken bij de behandeling en het gebruik van medicatie. Met het oog op verbetering is het cruciaal dat alle belangrijk informatie beschikbaar is en efficiënt wordt ingezet. Slimme ICT-oplossingen, zoals nieuwe medicatiebewaking spelen hierbij een grote rol. De introductie van nieuwe technieken binnen deze standaarden spelen een essentiële rol bij de eenheid van taal en de eenheid van techniek die benodigd zijn voor succesvolle gegevensuitwisseling.  

Het doel van deelname aan deze programma’s is het veiliger, efficiënter en patiëntgerichter maken van het medicatieproces. Het toepassen van uniforme standaarden en het uitwisselen van medicatiegegevens tussen zorgverleners kan bijdragen aan het verminderen van medicatiefouten. PharmaPartners werkt de komende periode aan het geschikt maken van huisartsinformatiesysteem Medicom en apotheekinformatiesysteem Pharmacom. 

Nadrukkelijke wens 

Gebruikers van Medicom en Pharmacom, regionale zorgorganisaties en koepels van apothekers en huisartsen vragen al geruime tijd om deelname aan deze programma’s. Nu er een volledig en allesomvattend programma geboden wordt, geeft PharmaPartners graag gehoor aan deze nadrukkelijke wens. Door nu in te stappen, krijgen PharmaPartners en haar klanten tevens de kans om actief mee te denken over de implementatie. Daarnaast stelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een subsidie beschikbaar om een deel van de benodigde ontwikkelkosten te dekken. PharmaPartners is voornemens om van de deelname aan de programma’s samen met klanten en betrokken partners tot een succes te maken! 

Website met informatie  

Meer informatie over de PharmaPartners deelname aan deze programma’s is te vinden op een speciaal ingerichte website over dit onderwerp.

 

Vragen?   

Heeft u op dit moment vragen over de deelname van PharmaPartners aan deze programma’s? Dan kunt u contact opnemen met: redactie@pharmapartners.nl. Wij zorgen dat de informatie bij de juiste persoon terecht komt. 

Download ""