Nieuws overzicht
Deel op:

Onze collega’s – Elma Gelens | “Er kan zoveel meer dan je denkt.”

“Er kan zoveel meer dan je denkt.” Elma Gelens was de eerste vrouwelijke ontwikkelaar én eerste blinde collega binnen PharmaPartners. Inmiddels werkt ze al 13,5 jaar als Software Ontwikkelaar bij ons. “Ik kan zelf nooit als arts aan de slag en heb mijn beperkingen, maar ben er trots op dat ik mijn steentje bijdraag aan betere zorg. Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk goede zorg is.”

Geen zin om thuis te zitten

“Ik ben ooit begonnen in de financiële administratie. Toen mijn zicht drastisch verslechterde, kon ik dit werk niet meer uitvoeren en ging ik op zoek naar iets anders. De arbeidsdeskundige die ik hierover sprak, dacht hier anders over. Hij zei: ‘Ik keur je voor 100% af en dan kan je tot aan je 65e lekker thuis blijven.’ Dat wilde ik helemaal niet en dus heb ik me om laten scholen tot programmeur.”

In 2008 studeerde Elma cum laude af in bedrijfskundige informatica aan de Hogeschool Avans (BN/De Stem schreef hierover.) Pascal Timmermans tipte Personeelszaken van PharmaPartners die haar toen vroegen te solliciteren. “Ik had meteen een goede referentie, want mijn vorige manager Ad Lips was hier ook als ontwikkelaar werkzaam. Toen ik bij PharmaPartners aan de slag ging, werkte ik samen met Corné Broers voor farmacie. Toen waren er nog geen BU’s.”

Zelf een steentje bijdragen

Wat Elma mooi vindt aan haar werk is dat ze iets tastbaars maakt met een mooi resultaat: “Ik doe er de huisarts een groot plezier mee als ik software maak die ontzorgt. Dan kan zij haar tijd gebruiken voor de patiënt. Ik kan zelf nooit als arts aan de slag en heb mijn beperkingen, maar ben er trots op dat ik op deze manier mijn steentje bijdraag aan betere zorg. Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk goede zorg is.”

Daarnaast werkt ze graag samen met haar collega’s. “Vanaf het begin accepteerden mijn collega’s me zoals ik ben. Dat ik niet goed kan zien of lopen is geen probleem. Ik ben hier net als ieder ander, dus iedereen staat voor mij klaar.”

Kijken naar wat wel kan

“Ik laat me niet beperken door wat ik niet meer kan, maar richt me juist op wat ik wel kan. Zo ski ik ontzettend graag en ga ieder jaar een week zeilen op de Kagerplassen. Ik zit dan vaak aan het roer. Soms vergeten de mensen in de boot even dat ik blind ben. Gelukkig komt dat besef terug als we de kant beginnen te naderen en iemand net op tijd roept dat we overstag moeten.”

Elma geeft nog een voorbeeld van wat wel kan. Toen ze problemen kreeg met lopen, was het volgens de geleidehondenschool niet mogelijk om met een rolstoel en een rolstoelblindengeleidehond te gaan rijden vanwege haar blindheid. “Deze droom leek in eerste instantie niet te realiseren. Toch ben ik hierin geslaagd, dankzij mijn jarenlange ervaring met geleidehonden en mijn oriëntatie- en doorzettingsvermogen. Nu kan ik me dankzij mijn hond Tjutter, goed redden met mijn elektrische en handbewogen rolstoel in een bekende omgeving.”

Iedereen moet mee kunnen doen

De houding die Elma in haar hobby’s heeft, neem ze ook mee in haar werk. Zo vindt ze dat PharmaPartners meer rekening moet houden in onze software met blinden en slechtzienden. “Iedereen moet die software kunnen gebruiken. Onze software moet iets zijn dat ‘wel kan’.”

“Daarom test ik MijnGezondheid.net en MedGemak op toegankelijkheid en deel ik mijn kennis van de toegankelijkheidsrichtlijnen. Toepassing van die richtlijnen zorgt er namelijk voor dat software voor mensen met en zonder beperking toegankelijker en bruikbaarder wordt. ”

“Ik wil mijn collega’s graag helpen zich bewust te worden van de toegankelijkheid van onze software en hoe we die kunnen verbeteren. Mijn manager Mark moedigt dit ook aan. Binnenkort geef ik een presentatie over toegankelijkheid voor de hele afdeling Research & development van huisartsenzorg.”

Bewust toegankelijk in de toekomst

Als ze dan kijkt naar de toekomst, zou ze graag zien dat PharmaPartners hier verder stappen in zet en dat we zorgen voor toegankelijke software. “Bovendien zijn we onderdeel van een groter bedrijf: TSS. Binnen die groep is volgens mij ook nog meer kennis over toegankelijke software mogelijk.”

Download ""