Producten blokken
Nieuws overzicht
Deel op:

Module Medicatiebeoordeling maakt samenwerking tussen apotheek en huisarts sneller en soepeler

Een nauwkeurige medicatiebeoordeling draagt bij aan een betere kwaliteit van leven voor patiënten die meerdere medicijnen gebruiken. Dit belangrijke proces tussen apotheker en huisarts kost nu veel tijd en levert vaak bergen papierwerk op. Samen met Stichting Georganiseerde eerstelijnszorg Zoetermeer (SGZ) ontwikkelt PharmaPartners de module Medicatiebeoordeling die daar verandering in gaat brengen.

Medicatiebeoordeling door apothekers en huisartsen is een cruciaal, maar uitvoerig traject. Van het selecteren en spreken van patiënten tot het opvragen van labwaarden en het aanleggen van een dossier. “Apothekers en huisartsen moeten dan ook nog ruimte in hun agenda’s vinden, zodat ze fysiek of telefonisch een aanpak voor een patiënt kunnen bespreken”, vertelt Joost van der Linde, apotheker bij Service Apotheek Rokkeveen-Oost in Zoetermeer en automatiseringscoördinator voor alle SGZ-apotheken. “Het wachten op elkaar kost de meeste tijd. In het snelste geval duurt een traject een week. Maar het kan ook zomaar een maand duren. Of nog langer.”

Aanvullende informatie lastig te delen

Ook is het aanleggen van gezamenlijke dossiers nu vaak te omslachtig, vertelt Chris de Jong, huisarts bij Huisartsenpraktijk Het Kompas in Zoetermeer: “Apothekers en huisartsen gebruiken naast hun bronsystemen externe tools om alle bevindingen rondom medicatiebeoordelingen vast te leggen. Ook moeten we vaak nog aanvullende informatie opvragen, zoals uitslagen van een onderzoek naar de nierfuncties van een patiënt. Al die gegevens wil je eenvoudig kunnen uitwisselen. Dat gaat nu niet. Vaak faxen we die informatie daarom naar elkaar toe. Of we moeten weer bellen.”

“Je kunt eenvoudig een lijst maken van patiënten die in aanmerking komen voor medicatiebeoordeling. Ook zit er al een declaratiesysteem in de module, zodat je meteen kunt voldoen aan de eisen van de zorgverzekeraar.”
Joost van der Linde, apotheker bij Service Apotheek Rokkeveen-Oost in Zoetermeer

Samen ontwikkelen

SGZ klopte bij PharmaPartners aan om een in Pharmacom en Medicom geïntegreerde module voor medicatiebeoordelingen te ontwikkelen. Apotheker Van der Linde: “We hebben samen met PharmaPartners eerst veel tijd gestoken in het uitzoeken waar we apothekers en huisartsen écht mee kunnen helpen tijdens de medicatiebeoordeling.”

Huisarts de Jong was ook nauw betrokken bij dat proces: “We hebben in een werkgroep met PharmaPartners heel duidelijk aan kunnen geven waar we tegenaan lopen in het beoordelingstraject. Dat gaf de ontwikkelaars veel inzichten.” Uiteindelijk kwamen er drie speerpunten naar voren. “Een snellere doorlooptijd, digitaal kunnen communiceren en het verloop van de beoordeling per patiënt eenvoudig kunnen vastleggen”, vertelt Van der Linde.

Meer tempo en overzichtelijke dossiers

De daadwerkelijke realisatie van de module Medicatiebeoordeling is in maart 2021 begonnen. Apothekers én huisartsen kunnen de module straks gebruiken om de volledige medicatiebeoordeling vast te leggen en te delen, in zowel Pharmacom als Medicom. “Met de module bouwen ze per patiënt een dossier op dat alle benodigde informatie bevat”, zegt Anna Macleane, Business Analist bij PharmaPartners. “Denk bijvoorbeeld aan de labwaarden van een patiënt en welke medicijnen hij of zij gebruikt. Maar ze kunnen de module ook gebruiken om acties uit te zetten voor elkaar of vragen te stellen en beantwoorden. Allemaal vanuit één systeem.”

Een ander belangrijk voordeel van de module is dat huisarts en apotheker digitaal met elkaar kunnen communiceren. “Zie het als een soort chatfunctie”, legt Macleane uit. “Zo hoeven ze elkaar niet altijd fysiek te spreken. Dat zorgt voor veel meer tempo in het proces. Ze hebben dan tevens direct het dossier bij de hand en zien in één oogopslag in welke beoordelingsfase ze zijn dankzij handige tabbladen per stap.”

“We kunnen straks veel sneller en soepeler het beoordelingsproces doorlopen. Je hoeft elkaar niet meer achter de broek te zitten. Zo helpt de module om de samenwerking tussen apothekers en huisartsen nog beter en efficiënter te maken. En uiteindelijk hebben patiënten daar natuurlijk ook baat bij.”
Chris de Jong, huisarts bij Huisartsenpraktijk Het Kompas in Zoetermeer

Patiënten selecteren en eenvoudig declareren

In de module kunnen apothekers en huisartsen straks ook sneller patiënten selecteren. “Je kunt eenvoudig een lijst maken van patiënten die in aanmerking komen voor medicatiebeoordeling”, zegt apotheker Van der Linde. “Ook zit er al een declaratiesysteem in de module, zodat je meteen kunt voldoen aan de eisen van de zorgverzekeraar.”

Nog betere samenwerking

De eerste versie van de module Medicatiebeoordeling gaat naar verwachting in het eerste kwartaal van 2022 live. Het gaat apothekers en huisartsen veel brengen, meent huisarts De Jong: “We kunnen straks veel sneller en soepeler het beoordelingsproces doorlopen. Je hoeft elkaar niet meer achter de broek te zitten. Zo helpt de module om de samenwerking tussen apothekers en huisartsen nog beter en efficiënter te maken. En uiteindelijk hebben patiënten daar natuurlijk ook baat bij.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Download ""