Nieuws overzicht
Deel op:

MijnGezondheid.net campagne boost

Zijn uw patiënten al goed bekend met MijnGezondheid.net (MGn) en de vele voordelen ervan? Binnen Huisartsenpraktijk Ettenheim in Noordscheschut vonden ze dat hier verbetering in mogelijk was. Daarom namen Paul Damman, praktijkmanager en POH GGZ, en Marleen Thomas, werkzaam als docent Frans op RSG Magister Alvinus in Sneek, het initiatief om hiermee aan de slag te gaan. Dit in het kader van een gedragsveranderingscampagne voor de opleiding Toegepaste Psychologie. In dit artikel vertellen zij hierover. 

Damman: “Na een korte overstap op een ander HIS, zijn wij ongeveer een jaar geleden weer teruggekeerd naar Medicom. Hierbij hadden we besloten om ook actiever gebruik te gaan maken van MGn; wij vinden MGn namelijk erg goed aansluiten op Medicom. Er was echter één probleem: patiënten waren onvoldoende bekend met het patiëntenportaal. Hier moest verandering in komen, vonden Marleen en ik. Voor onze opleiding Toegepaste Psychologie gingen we aan de slag met een gedragsveranderingscampagne. Wij vonden het een hele mooie manier om deze campagne aan te laten sluiten op het verhogen van het gebruik van MGn onder patiënten.” Thomas vult aan: “Je wilt natuurlijk dat patiënten meer gebruik gaan maken van MGn, met het idee dat er uiteindelijk ook een verlaging in werkdruk komt binnen de huisartsenpraktijk. Patiënten kunnen bijvoorbeeld hun eigen medische gegevens inzien, waardoor er minder telefoontjes binnenkomen op de praktijk.” Het online inzien van het medisch dossier is niet het enige voordeel van MGn. Damman voegt toe: “Ook bijvoorbeeld het maken van een online afspraak of het bekijken van labuitslagen is erg handig en zorgt voor deze vermindering van werkdruk. Het is dus voor zowel patiënten als voor de huisartsenpraktijk erg fijn.”

Van onderzoek naar uitvoering

Hoe gaat zo’n campagne te werk? Thomas vertelt: “We begonnen met een onderzoek naar het huidige gebruik van MGn onder de patiënten van Huisartsenpraktijk Ettenheim. Hierin hebben we gekeken naar hoeveel patiënten er gebruik van maken en welke functies ze fijn vinden. Na het onderzoek zijn we de daadwerkelijke campagne gestart.” Damman legt verder uit: “We hebben verschillende middelen ingezet. Zo hebben we verschillende posters in de praktijk opgehangen. Een aantal posters zijn aangeleverd door PharmaPartners en de andere hebben we zelf gemaakt. We hadden de praktijk daarnaast versierd met vlaggetjes, zodat de aandacht van mensen die binnenkwamen direct getrokken werd. Ook speelden we een video af in de wachtkamer waarbij MGn gepromoot en uitgelegd werd. Deze video hebben we in laten spreken door de huisarts zelf, waardoor patiënten deze stem hopelijk herkennen en het advies om gebruik te gaan maken van MGn sneller opvolgen.” Thomas vult aan: “Tenslotte hebben we het telefoonbandje van de praktijk aangepast, wederom met de stem van de huisarts, die de voordelen van MGn benoemt.”

Effectiviteit van de campagne

Een succesvolle campagne is niet alleen voelbaar, maar ook meetbaar. Thomas verklaart: “Na afloop van de campagne hebben we ook daadwerkelijk een significante verhoging in het gebruik van MGn onder patiënten kunnen meten. Hierdoor kunnen de conclusie trekken dat een dergelijke campagne daadwerkelijk impact heeft op het gebruik van MGn.” Maar stopt zo’n campagne na slechts één week? Damman verheldert: “Nee zeker niet. Wil je een goede gedragsverandering teweeg brengen? Dan moet je zo’n campagne echt lang volhouden. Patiënten komen natuurlijk niet wekelijks naar de praktijk. De video in de wachtkamer spelen we nog steeds af en alle medewerkers binnen de praktijk sporen nog altijd de patiënten individueel aan om gebruik te maken van MGn.”

Praktische tips voor een succesvolle MGn-promotie

Of Damman en Thomas tot slot nog tips hebben voor andere praktijken om het MGn-gebruik onder patiënten te promoten? Thomas: “Je moet bij het aansporen ook echt zelf enthousiast zijn, anders werkt het niet. Bied daarna hulp aan bij patiënten die het nodig hebben. Wij hebben gemerkt dat niet iedereen even digitaal vaardig is, maar desondanks wel vaak bereid om gebruik te maken van MGn. Zij hebben dan even net die extra ondersteuning nodig om hiermee aan de slag te kunnen gaan.” Damman vult aan: “Ook is het belangrijk om vanuit de zorgverlenerskant echt volledig gebruik te maken van MGn, niet maar half. Ga actief aan de slag met het gebruik van MGn en de promotie hiervan, en je zult de vruchten ervan plukken.”

Download ""