Nieuws overzicht
Deel op:

De toekomst van huisartsenzorg: Efficiëntere consulten dankzij AI en spraakverwerking

Dat kunstmatige intelligentie (AI) tegenwoordig in veel branches wordt ingezet, is alom bekend. Maar hoe zit dat in de gezondheidszorg? AI biedt tal van mogelijkheden op dit gebied. Denk hierbij aan het verbeteren van diagnostische nauwkeurigheid, het personaliseren van behandelingen of het verminderen van registratielast. In dat laatste zag Inez Overbeeke, Business Analist Huisartsenzorg, kansen. In 2023 startte ze voor haar toenmalige studie haar afstudeeronderzoek binnen PharmaPartners, met als focus het verminderen van de registratielast tijdens consulten. Hierbij stuitte ze al snel op Autoscriber, een bedrijf dat zich richt op spraakverwerkingstechnologie. PharmaPartners is hiermee de samenwerking aangegaan, waarbij inmiddels ook Juvoly betrokken is. “Gebruikers ervan zijn lyrisch”, zegt Koen Bonenkamp, medeoprichter van Autoscriber. “Het gebruik van spraakverwerking levert echt wat op”, voegt Maarten Timmers, medeoprichter Juvoly en huisarts bij Huisartsenpraktijk Terlaak & Timmers, toe.

Meer focus op de patiënt

In samenwerking met deze partijen wordt vanaf het najaar van 2024 spraaktechnologie geïntegreerd in Medicom. Met behulp van spraakverwerkingstechnologie wordt op basis AI het consultgesprek omgezet in de SOEP-regels van het patiëntendossier. Een van de voornaamste redenen van het ontwikkelen van deze functionaliteit is voor zowel Autoscriber als Juvoly om de focus weer te leggen op de patiëntenzorg, in plaats van op administratieve werkzaamheden. Timmers: “Een van de grootste voordelen van spraaktechnologie is dat je de patiënt weer kunt aankijken tijdens het consult. Het wordt hierdoor een stuk persoonlijker. Ik merk ook daadwerkelijk dat mijn consulten hierdoor veranderen. Ik heb nu bijvoorbeeld meer de mogelijkheid om open vragen te stellen, wat ten goede komt aan de diepgang en kwaliteit van het gesprek.” Volgens Timmers heerst er bovendien meer rust tijdens het consult: “Doordat het consult altijd automatisch wordt geregistreerd, hoef je je als huisarts geen zorgen te maken over het vastleggen van de juiste informatie.” Dit is een terugkoppeling die ze bij Autoscriber ook regelmatig krijgen. Bonenkamp: “Wij krijgen enorm veel positieve reacties van gebruikers. Ze zijn vaak veel relaxter tijdens het consult, doordat ze weer gewoon met de patiënt kunnen praten, in plaats van zich te moeten focussen op het invoeren van informatie die tijdens het consult binnenkomt.”

Hiernaast biedt spraakverwerking nog vele andere voordelen. Het bespaart tijd, doordat een groot deel van de administratieve taken automatisch tijdens het consult wordt uitgevoerd. Bonenkamp legt uit: “Waar een consult normaalgesproken tien minuten duurt, duurt het met spraakverwerking gemiddeld slechts vijf minuten.” Ook Timmers beaamt dit: “Je kunt veel meer werk afronden tijdens het consult, wat de administratie achteraf aanzienlijk vermindert.”

Timmers: “Bij Juvoly besteden we extra aandacht aan inclusiviteit. Dit houdt in dat wij actief bezig zijn met het implementeren van een zo breed mogelijk Nederlands taalgebied. We zorgen ervoor dat de gesprekken met patiënten die wat meer moeite hebben met Nederlands spreken en/of een achterstand hebben tot de Nederlandse taal, ook verwerkt worden in ons spraakherkenningsmodel. Zo worden ook deze gesprekken correct geregistreerd in het journaal. Hiervoor gaan wij naar taalscholen met zowel Nederlandse studenten als studenten die Nederlands niet als moedertaal hebben, of bijvoorbeeld een spraakbeperking hebben.”
Maarten Timmers | Medeoprichter Juvoly en huisarts bij Huisartsenpraktijk Terlaak & Timmers

De toekomst van medische AI

Hoewel spraakverwerkingstechnologie nog maar een van de eerste AI-projecten van PharmaPartners is, wordt er al naar de toekomst gekeken. “Wat we in samenwerking met PharmaPartners hopen te bewerkstelligen, is dat het schrijven van het SOEP-verslag nog maar het startpunt is. Hoe mooi zou het zijn dat bijvoorbeeld het doorverwijzen wordt geautomatiseerd. Deze zaken worden besproken tijdens het consult en het zou ideaal zijn als deze doorverwijzingen op zodanige manier gestructureerd worden dat dit allemaal in één keer klaarstaat en de arts dit alleen maar hoeft goed te keuren”, aldus Bonenkamp. Dit toekomstbeeld wordt ook onderschreven door Juvoly. Timmers licht toe: “We zetten in op een diepe integratie in Medicom, waarbij we ervoor willen zorgen dat je volledig spraak gestuurd kunt gaan interacteren in Medicom. Denk hierbij aan het automatiseren van alle handelingen tijdens het consult, zoals het opvragen van patiëntinformatie, het klaarzetten van verwijsbrieven en het plannen van vervolgafspraken. Ons doel hierbij is om de administratieve last van zorgverleners te verlichten.” Daarnaast voegt Bonenkamp toe: “Uiteindelijk hoop je dat als je betere kwaliteit van data hebt, dit zich ook vertaalt in betere zorg voor de patiënt. Er zijn statistieken bekend dat de diagnose bij een zeldzaam ziektebeeld momenteel gemiddeld negen jaar duurt in Nederland. Wij hopen dat door middel van AI de kwaliteit van de data beter wordt vastgelegd en je hierdoor dit soort doorlooptijden enorm kunt verkorten.”

Bonenkamp: “Veel huisartsen denken dat de implementatie van spraakverwerkingstechnologie erg complex is. Dit is echter niet zo. Wij begrijpen dat het niet makkelijk is voor een huisarts om zijn hele werkproces om te moeten gooien. Ze zijn gewend om gedurende het consult alles mee te moeten typen. Het is gek voor ze om dat ineens niet meer te hoeven doen. Ze zijn hierbij bang dat ze het risico lopen dat niet alles juist geregistreerd wordt en ze hierdoor alles zelf moeten aanpassen. Het is echter belangrijk om te weten dat spraakverwerkingstechnologie niet gelijk staat aan dicteren, hoewel veel mensen dit wel als opvatting hebben. In plaats van dicteren, worden hele gesprekken vastgelegd. Hiervan krijg je een samenvatting. Dan is het niet erg als er bepaalde woorden misgaan. AI past dit zodanig aan, dat het eindverslag uiteindelijk accuraat is.”
Koen Bonenkamp | Medeoprichter Autoscriber

Aan de slag met spraakverwerking

Waarom u zou moeten kiezen voor spraakverwerking in Medicom? Timmers: “Buiten dat het een functionaliteit is die echt wat oplevert, is het ook enorm leuk om ermee aan de slag te gaan.” Bonenkamp beaamt dit: “Wij krijgen vaak van gebruikers te horen dat ze door het gebruik ervan veel meer plezier in hun werk hebben.”

Spraakverwerking is een betaalde functionaliteit, waarbij u kunt kiezen tussen de software van Autoscriber of Juvoly, de twee aanbieders waarmee we samenwerken. U sluit hierbij een abonnement af bij de door u gekozen aanbieder. Nadat u het abonnement hebt afgesloten, neemt de betreffende partij contact op met ons. U ontvangt vervolgens van ons een bericht zodra de functionaliteit in uw praktijk is geactiveerd.

Download ""