
De kracht van het cluster: hoe sterker de samenwerking, hoe beter de zorg
De apothekers en huisartsen binnen het cluster Zwolle profiteren al jaren van een sterke onderlinge samenwerking. Onder andere dankzij een gezamenlijke database om eenvoudig in dezelfde patiëntdossiers te werken. Huisarts Jan Roelof Berg en apotheker Nelly Pol-Tromp vertellen meer over de kracht van het werken binnen een cluster.
Cluster Zwolle is een samenwerkingsverband tussen ruim 120 huisartsen en 33 apothekers in de regio Zwolle. De samenwerking ontstond al in 2006. “Voorheen werkten apothekers en huisartsen samen binnen kleine clusters, verspreid over de regio”, vertelt apotheker Nelly Pol-Tromp van Apotheek Flevowijk in Kampen. “Sinds 2016 zijn in totaal zeven kleinere en grotere clusters samengevoegd tot het grote cluster Zwolle. Dat initiatief kwam vooral vanuit de apothekers. De meesten werkten al met Pharmacom, dus wij zagen al vroeg dat een nauwere samenwerking kon leiden tot efficiënter werken en betere service.”
Terughoudendheid overwinnen
De huisartsen waren in eerste instantie wat huiverig, verklapt Pol-Tromp. “Ik vermoed dat ze niet wilden dat apothekers te veel zagen van patiëntendossiers. Ze wisten toen nog niet dat dat helemaal niet kan. Apothekers zien niet wat een patiënt bespreekt bij de huisarts, dat is allemaal goed afgeschermd. We zien alleen wat we nodig hebben om de juiste medicatie voor te bereiden.”
In de loop der jaren haakten steeds meer huisartsen aan bij het cluster. “Huisartsen in de stad Zwolle moesten overstappen naar een ander huisartseninformatiesysteem”, vertelt huisarts Jan Roelof Berg van huisartsenpraktijk Berg en Van den Brink in Nieuwleusen. “De meesten kozen toen voor Medicom, omdat daardoor ook regionale samenwerking tussen dagpraktijken mogelijk werd. Op die manier konden we centraal allerlei instellingen vastleggen, ook zorginhoudelijk. Zo breidde cluster Zwolle zich steeds verder uit.”
Eén database voor het gehele cluster
Inmiddels werken vrijwel alle apothekers en huisartsen in regio Zwolle nauw samen. En dat levert veel voordelen op. “Medicom-huisartsen en Pharmacom-apothekers werken in dezelfde database”, vertelt Berg. “Daardoor schakelen we sneller met elkaar en houden we patiëntendossiers gemakkelijker up-to-date. Bijvoorbeeld als een patiënt in de regio verhuist, kan ik binnen een paar klikken het dossier verhuizen. En als een dame uit een ander deel van de regio bij mij in de praktijk komt omdat ze bijvoorbeeld een ongeluk heeft gehad, raadpleeg ik in Medicom haar dossier en kan ik daarin eenvoudig verder schrijven. Dat draagt direct bij aan betere zorg.”
Makkelijkere afstemming benutten
“Huisartsen zien precies welke medicijnen we leveren”, zegt apotheker Pol-Tromp. “Onderling contact is niet nodig, want alles verschijnt bij een huisarts gewoon in Medicom. Ook als mensen bij ons aan de balie om medicatie vragen, regelen we op de achtergrond gemakkelijk toestemming bij de huisarts. Dat scheelt ons beiden veel handmatig werk.”
“We kunnen allebei ook notities bij medicatie van patiënten inzien”, vervolgt ze. “Dat zorgt voor een hogere medicatieveiligheid. Als een patiënt een allergische reactie krijgt van bepaalde medicijnen noteren we dat in Pharmacom. Dat ziet de huisarts vervolgens ook in Medicom. Als een externe zorgverlener vervolgens toch die medicatie voorschrijft, kunnen we er allebei alert op zijn dat de patiënt een ander type ontvangt.”
De apothekers binnen cluster Zwolle hebben ook goede afspraken met ziekenhuizen in de regio. Pol-Tromp: “Wij krijgen labwaarden vanuit ziekenhuizen ingespoeld in Pharmacom. Daar profiteren huisartsen ook van, omdat wij de uitslagen gebruiken bij leveringen van medicijnen aan gezamenlijke patiënten. Zo krijgen patiënten een betere behandeling.”
Goede afspraken zijn noodzaak
Samenwerken binnen zo’n groot cluster vraagt om het maken van goede afspraken. “Je moet tot een gezamenlijke werkwijze komen”, licht huisarts Berg toe. “Bijvoorbeeld over hoe je dubbele dossiers voorkomt, hoe je wijzigingen in patiëntendossiers verwerkt, maar ook over het omgaan met privacygevoelige gegevens. Alle activiteiten in dossiers worden gelogd, dus je ziet precies wie wanneer een dossier heeft bekeken. Maar toch moet iedereen er scherp op blijven dat we daar zorgvuldig mee omgaan.” Apotheker Pol-Tromp: “Al onze afspraken zijn vastgelegd op de website van Stichting MedZwolle. Dat geldt als naslagwerk, maar ook als handige opstart voor nieuwe apothekers en huisartsen.”
Meerwaarde in samenwerken
Voor zowel huisarts Berg als apotheker Pol-Tromp is werken buiten het cluster inmiddels ondenkbaar. Pol-Tromp: “Toen ik hier begon, was apotheek Flevowijk niet aangesloten op het cluster. Ik merk het verschil goed: we kunnen zoveel betere zorg en service verlenen in een samenwerking met huisartsen erbij.”
Huisarts Berg: “In het begin vraagt het opzetten van een clusterorganisatie én aansluitingen bij een bestaand cluster wat juridische inspanningen. Maar tegenwoordig is dat veel minder uitzoekwerk dan toen wij begonnen. Dat is even door de zure appel heen bijten; het is het al gauw waard. Je werkt daarna zoveel efficiënter, waardoor je meer tijd over hebt voor het verlenen van betere zorg. En dat gaan je patiënten absoluut merken.”
Ook werken in een cluster? Ontdek hoe u dat het beste aanpakt: Cluster Compliancy | Samenwerken voor de beste zorg.