Nieuws overzicht
Deel op:

Dataveiligheid voorop

Samenwerking en veilige informatie-uitwisseling zijn belangrijk voor zorgverleners. Ze moeten rekening houden met beschermende wet- en regelgeving voor patiënten bij het onderling uitwisselen van gegevens. Voor veel zorgverleners is dit lastige materie waar zij zich liever niet mee bezighouden. Zij zijn in de dagelijkse praktijk al druk genoeg met het verlenen van de beste zorg. Dat betekent alleen niet dat het niet belangrijk gevonden wordt. PharmaPartners begrijpt dit en onderneemt actie. Al eerder introduceerde PharmaPartners de campagne Privacy Goed Voor Elkaar om het belang van het voldoen aan de wetgeving voor clustersamenwerkingen onder de aandacht te brengen. Uit een recent onderzoek naar bestaande clusters bleek dat veel clusters nog niet voldoen aan de eisen van de wet. Dit was voor PharmaPartners de reden om de volgende stap te zetten. Met deze nieuwe campagne ondersteunt PharmaPartners clustersamenwerkingen bij het voldoen aan deze regels.

 

Thijs van Groezen, Functionaris Gegevensbescherming bij PharmaPartners, roept zorgverleners op te investeren in een veilige uitwisseling van patiëntgegevens. Het nieuwe, uitgebreidere totaalpakket van PharmaPartners is gebaseerd op het clustermodel uit de campagne Privacy Goed Voor Elkaar. Thijs: “Er komt best wat kijken bij het vormen van een clustersamenwerking. Het oprichten van een goede samenwerking, het maken van afspraken, het bijhouden van leden- en financiële administratie en het uitvoeren van clusterbeheerwerkzaamheden. Het kost tijd en is niet altijd even makkelijk. Zorgverleners besteden hun tijd liever aan het verlenen van zorg dan aan deze administratie. Toch is het de moeite waard om erin te investeren. Goede afspraken over de clustersamenwerking creëren een vertrouwde omgeving met duidelijke regels. Onderlinge uitwisseling verloopt hierdoor soepel en veilig.”

Het belang van het voldoen aan wet- en regelgeving

Het clustermodel van PharmaPartners vormt een goede basis voor het veilig uitwisselen van informatie. Alleen klanten van PharmaPartners kunnen aansluiten bij een clustersamenwerking volgens het clustermodel van PharmaPartners. Door het maken en naleven van goede afspraken kunnen zorgverleners onderling veilig gegevens uitwisselen. Thijs: “Wetgeving en privacy wordt steeds belangrijker en dwingender. Met de vorige campagne besteedde PharmaPartners hier al aandacht aan omdat het belangrijk is dat zorgverleners binnen een clustersamenwerking op de juiste manier werken. Vorig jaar informeerden we bij bestaande clustersamenwerkingen hoe ze functioneren en samenwerken, of hierbij wordt voldaan aan de wetgeving en of ze hulp nodig hebben. Het bleek dat veel clustersamenwerkingen nog niet volledig voldoen aan ons clustermodel. Dat brengt risico’s met zich mee omdat de clustersamenwerkingen dus niet voldoen aan de wetgeving.” De wet vereist dat clustersamenwerkingen goed georganiseerd zijn en voldoen aan de privacyregels en overige wet- en regelgeving. Doe je dat niet dan creëer je een risico voor de privacy en de patiëntveiligheid en riskeer je een boete tijdens een controle van de inspectie of toezichthouder. Thijs: “Dit was voor ons de voornaamste reden om ermee aan de slag te gaan en onze klanten nog beter te ondersteunen.”

Wij helpen je op weg

PharmaPartners ontwikkelt momenteel het totaalpakket om zorgverleners te ondersteunen bij het voldoen aan de wet- en regelgeving voor een goede samenwerking op de systemen van PharmaPartners en het vellig uitwisselen van gegevens. Thijs: “Het totaalpakket bestaat uit verschillende middelen om samen te werken volgens de regels. We bieden gedetailleerde standaarddocumenten aan zoals overeenkomsten en bestuurlijke reglementen die wij opstelden met een advocatenkantoor. Er komen webinars, vragensessies en een overzicht met veel gestelde vragen en antwoorden. Ook het stappenplan met instructievideo neemt de zorgverlener mee bij het opzetten en onderhouden van haar clustersamenwerking. Het is een handleiding voor zowel startende als gevorderde clustersamenwerkingen.”

Volgens Thijs is het belangrijkste dat clustersamenwerkingen uiteindelijk zelfstandig aan de slag kunnen met de informatie. “Het totaalpakket wordt binnenkort gedeeld met de clustercontactbeheerder van iedere clustersamenwerking, met het verzoek om dit in afstemming met de andere clusterleden op te pakken en uit te werken. We delen niet alleen informatie, maar bieden ook ondersteuning. Zo kan de clusterbeheerder zich aanmelden voor informatiesessies en zijn we altijd bereikbaar bij vragen. Ook bieden wij de mogelijkheid om tegen een redelijke vergoeding aanvullende ondersteuning af te nemen bij het advocatenkantoor waarmee we het totaalpakket opstelden. Onze klanten staan er zeker niet alleen voor. Wij ondersteunen ze zo goed mogelijk.”

Download ""