Nieuws overzicht
Deel op:

Behandelgrenzen in Medicom, als opmaat voor Advance Care Planning

In het kader van de jaarlijkse klantafspraken maakt PharmaPartners het in 2025 mogelijk om conform het NHG HIS-Referentiemodel Behandelgrenzen te kunnen registreren in Medicom. Behandelgrenzen zijn onderdeel van het landelijke programma ‘Met spoed beschikbaar’ en vormen de opmaat voor de latere implementatie van Advance Care Planning (ACP) in de regio. 

Achtergrond 

Behandelgrenzen vormen de eerste zeven vragen van het ACP-protocol en zijn daarmee nauw aan elkaar verbonden. Het gaat hierbij om onderwerpen die essentieel zijn in spoedsituaties: 

  1. Reanimatie
  2. Kunstmatige intensieve beademing
  3. Opname Intensive Care 
  4. Opname ziekenhuis 
  5. Behandeling antibiotica 
  6. Toediening bloedproducten 
  7. Overige behandelgrenzen 

Hoewel er landelijk veel vraag is naar ACP, biedt Medicom op dit moment nog geen complete oplossing voor het beschikbaar stellen van deze gegevens. Dit omdat hier nog geen landelijke standaard voor is geïmplementeerd.  

Vanwege het belang van de juiste registratie en het opvolgen van Behandelgrenzen, heeft PharmaPartners er nu voor gekozen om het registreren en beschikbaar stellen van Behandelgrenzen op een andere wijze mogelijk te maken. Judith Rooswinkel-Verhagen, Team Lead Portfolio Huisartsenzorg, vertelt hierover: “Het is voor alle betrokken partijen enorm schrijnend wanneer iemand tegen zijn of haar wil in gereanimeerd wordt. Dit moet te allen tijde voorkomen zien te worden. Het beschikbaar kunnen stellen van Behandelgrenzen heeft daarom landelijke topprioriteit en is PharmaPartners hier in 2025 mee gestart.” 

Behandelgrenzen in Medicom 

Navraag onder diverse praktijken heeft aangetoond dat Behandelgrenzen op dit moment op verschillende wijzen in Medicom worden geregistreerd. Om een eenduidige manier van registreren te faciliteren, worden Behandelgrenzen in 2025 een nieuw onderdeel van het patiëntdossier in Medicom. Nora Maghroudi, Business Analist Huisartsenzorg, licht toe: “Door Behandelgrenzen toe te voegen als nieuw dossieronderdeel, geven we gebruikers de mogelijkheid om de gegevens gemakkelijk vast te leggen.” 

Via een knop bovenin het patiëntdossier wordt in een oogopslag zichtbaar of de Behandelgrenzen al eerder zijn geregistreerd. Als dit niet het geval is, kunnen de zeven vragen direct in het ACP-protocol vastgelegd worden.  

“Na de vastlegging in het protocol wordt er automatisch een journaalregel aangemaakt”, vertelt Nora. “Deze journaalregel wordt vervolgens gekoppeld aan de ICPC-code A20, waarvan een episode wordt aangemaakt. Hierdoor zijn de gegevens altijd beschikbaar in de professionele samenvatting die eventueel naar andere zorgverleners wordt verstuurd. Zo maken we het beschikbaar stellen van gegevens mogelijk, zonder dat er uitwisseling via het regionale ACP-protocol plaats dient te vinden. Dit wordt naar verwachting op de langere termijn wel mogelijk” 

 

Download ""