Case
Case overzicht

“Minder én betere signalen zien”

“Signaal op Maat is voor de apotheker een enorme stap voorwaarts”, vertelt Rolph Grasmeijer, apotheker bij apotheek het Quadraat. Waarom? “Het aantal signalen vermindert en de signalen die je ziet, zijn beter. We slaan met Signaal op Maat een goede slag in de medicatiebewaking.”

Signaal op Maat is nog in de maak. Toch doet Grasmeijer deze uitspraken met vertrouwen. Hij is een van de apothekers die de voortgang van Signaal op Maat in de gaten houdt en meebeslist over hoe de module er in de toekomst uit gaat zien.

Slimmere signalen

“Signaal op Maat is het opnieuw inrichten van de medicatiebewaking in Pharmacom. Hierdoor worden de signalen veel slimmer, krijg je minder signalen en zijn de signalen díé je krijgt relevanter. Ik verwacht dus uiteindelijk minder signalen. Een signaal van twee middelen die niet bij elkaar passen, zie ik nu twee keer. Bovendien zie ik nu ook veel overbodige signalen zoals de melding voor het toevoegen van een maagbeschermer terwijl deze al in gebruik is.  Ik verwacht dus dat Signaal op Maat deze doublures en overbodige signalen in de toekomst voorkomt, waardoor we minder signalen krijgen en meer overzicht.”

Betere medicatiebewaking

Dat heeft ook voordelen voor de patiënt: “De signalen worden losgekoppeld van de receptverwerking. Je krijgt los v an een levering signalen als de omstandigheden van de patiënt veranderen.” Grasmeijer geeft als voorbeeld een veranderde labwaarde bij een patiënt: “Als ik nu labwaarden binnenkrijg, vraagt dat om een actieve handeling van mij. Als ik het niet vertrouw, zet ik de ad hoc bewaking aan. Met Signaal op Maat krijg ik automatisch een signaal als ik iets met een labwaarde moet. Uiteindelijk heb je dan dus een betere medicatiebewaking.”

Ook vindt Grasmeijer het mooi dat hierdoor de signalen losgetrokken worden van de logistiek en dat PharmaPartners hierin gelijk rekening houdt met de ontwikkelingen rondom Medicatieproces 9.X: “Het zou ook heel onverstandig zijn als we dat niet nu gelijk meenemen.”

De apotheker in de toekomst

Volgens Grasmeijer helpt Signaal op Maat indirect bij de verankering van de apotheker in de zorg: “Je bewaakt proactief de medicatie van de patiënt en onderneemt actie wanneer nodig. Ik verwacht en denk dat hierdoor de apotheekprocessen efficiënter worden en ik meer tijd overhoud voor mijn zorgtaken.” Zo kan een apotheker met Signaal op Maat beter dossierhouder zijn op de medicatie.

Grasmeijer zou in de toekomst graag nog meer opschuiven richting zorg. “Als je kijkt naar de problemen bij de andere disciplines in de eerste lijn, dan kunnen we groeien in de ondersteuning van die zorgverleners. We nemen nu al herhaalreceptuur over. Als we meer informatie delen, kunnen we een grotere rol pakken. Slimmere ICT helpt daarbij. Signaal op Maat is hiervan een opmaat: een van de puzzelstukjes.”

Eerste signaal op maat: preventie van maagschade door geneesmiddelgebruik

Op dit moment werkt Grasmeijer samen met collega’s, Stichting Health Base en PharmaPartners aan de signalen rondom maagschade. “Al zo lang ik werk, weet ik eigenlijk niet beter dan dat de gebruikers mee kunnen denken bij PharmaPartners: over wat je wel wil zien of wat juist niet.” Grasmeijer en zijn collega’s dragen inhoudelijk bij aan Signaal op Maat: “Als het nodig is, denken wij mee over wat Signaal op Maat straks wel en niet laat zien. We denken dus mee over de flow van het signaal.”

“Ik hoop dat we hierin snel stappen maken, maar ik vind het belangrijk dat dit eerste onderwerp goed staat. Alle andere onderwerpen hangen we op aan de flow rondom maagschade.” Gedurende de volledige ontwikkeling van Signaal op Maat blijven Health Base en PharmaPartners apothekers betrekken bijvoorbeeld door feedback op te halen, zodat de software voldoet aan de behoeften van klanten.

Eenvoudig = ingewikkeld

Signaal op Maat is een concept dat nog niet bestaat en dat PharmaPartners en Health Base samen met de zorgverleners tijdens de klantsessies van begin af aan vormgeven. Uiteindelijk willen ze alle medicatiebewaking vernieuwen, maar voor nu starten we met contra-indicaties en interacties. “Ik hoop dat PharmaPartners snel dit eerste onderwerp live kan zetten. Maar goed, maagschade was ook ingewikkelder dan ik dacht, dus we gaan zien hoe makkelijk de andere onderwerpen zijn.”

Grasmeijer vindt het interessant om zijn collega’s en de developers te spreken tijdens de klantsessies. “De vele meningen samenbrengen is een uitdaging, maar daar komen we samen uit. Bovendien blijken makkelijke aanpassingen heel lastig. Nadenken over hoe je het wil zien, kan best ingewikkeld zijn. Toch zijn de sessies vooral gewoon leuk en interessant om bij te zijn.”

Raadt Grasmeijer zijn collega’s aan om mee te doen aan zo’n klantsessie? “Ja, zeker als je breder geïnteresseerd bent.”

Download ""