PharmaPartners-Visie-Missie
Case
Case overzicht

“Investeren in innovaties waar de zelfstandige apotheek echt iets aan heeft”

Vernieuwing en verbetering van ICT is nodig om efficiënter en patiëntvriendelijker te kunnen werken in de apotheek. Helaas wordt de ontwikkelcapaciteit van PharmaPartners op dit moment voor het grootste gedeelte opgeslokt door nieuwe wet- en regelgeving in de zorg. Om toch te blijven innoveren richtte PharmaPartners met een groep zelfstandige apotheken het Innovatieplatform op.  Apothekers Albert Drouven en Maarten Dubbeling vertellen waarom zij direct aansloten.

Drie seconden. Langer hoefde Maarten Dubbeling van Apotheek Centrumwaard (Heerhugowaard) niet na te denken voordat hij ‘ja’ zei tegen het Innovatieplatform. “Er zijn zoveel handelingen in de apotheek die een stuk efficiënter kunnen door automatisering. Daar wil ik graag in mee investeren. Een simpele rekensom leert mij dat ik die investering vanzelf terug verdien. Niet zozeer in harde munten. Wel in betere patiëntenzorg en een prettigere manier van werken.”

Maximaal vijftig apothekers 

Dubbeling is een van de eerste zelfstandige apothekers die zich aansloot bij het Innovatieplatform. Vanuit het platform werkt PharmaPartners drie jaar met maximaal vijftig Pharmacom-gebruikers aan verbetering en vernieuwing van ICT in de apotheek. In ruil voor de investering mogen deelnemende apothekers bepalen welke nieuwe modules, functionaliteiten of producten PharmaPartners voor hen ontwikkelt. Deze innovaties worden in nauwe samenwerking uitgewerkt en vervolgens exclusief door deelnemers getest. Bij afname van de nieuwe producten krijgen de leden van het Innovatieplatform financieel voordeel, waarmee de tijdsinvestering teruggegeven wordt.

Uit de moppermodus

Het idee voor het Innovatieplatform kwam van Albert Drouven van Apotheek Holtenbroek. Hij is tevens secretaris/penningmeester van VeGOP, de vereniging die de belangen van Pharmacom-gebruikers behartigt naar externe partijen zoals KNMP, zorgverzekeraars en VZVZ.

Drouven is het type apotheker dat liever zelf aan het roer staat dan afwacht. Lachend: “Dat klopt. En wat mij opviel, is dat ketens als BENU al langere tijd innovatieafspraken hebben met PharmaPartners waarvoor gewoon betaald wordt. De module Digitaal Recept is daar een mooie uitkomst van. Ik vind dat zelfstandige apothekers niet kunnen achterblijven. We moeten niet uit het oog verliezen dat alle digitalisering van de laatste jaren ook efficiënt geautomatiseerd moet worden om in de praktijk niet tot meer werk te leiden.”

“Er zijn zoveel handelingen in de apotheek die een stuk efficiënter kunnen door automatisering. Daar wil ik graag in mee investeren. Een simpele rekensom leert mij dat ik die investering vanzelf terug verdien. Niet zozeer in harde munten. Wel in betere patiëntenzorg en een prettigere manier van werken.”
Maarten Dubbeling, apotheker

Grote belangstelling

Drouven vindt het niet alleen belangrijk, maar ook leuk om samen met PharmaPartners “nieuwe knoppen in het systeem te bedenken waar zelfstandige apothekers écht iets aan hebben.” De belangstelling van collega’s is tot nu toe groter dan hij had gedacht.

“Er zijn een heleboel collega’s die vooruit willen. En daar heb je nieuwe en betere ICT voor nodig. Deze apothekers realiseren zich ook dat PharmaPartners voorlopig alle zeilen zal moeten bijzetten om te voldoen aan nieuwe wet- en regelgeving, zoals de veranderingen rond het Medicatieproces. Het kleine beetje budget dat overblijft, is nodig om de boel draaiende te houden. En dan is het geld en de mankracht op.”

Maarten Dubbeling haakt aan: “Wat het Innovatieplatform ontwikkelt is dus extra. Dat is belangrijk. De innovaties en verbeteringen moeten iets opleveren voor ónze patiënten en óns personeel. Dat hoeven overigens geen grootse dingen te zijn. In vernieuwing van kleine functionaliteiten kan heel veel winst zitten. Mits ze zo goed ontwikkeld zijn dat ze bij iedereen goed landen.”

Dezelfde wensen

In gesprek met mogelijke deelnemers kwam naar voren dat zij graag vooraf een aantal onderwerpen duidelijk willen hebben. Drouven: “Daarom is een wensenlijst opgesteld van drie onderwerpen: case finding (zorg), uitgiftemodule (zorg) en automatische geneesmiddelkeuze (logistiek). Uit deze onderwerpen wordt binnenkort een onderwerp gekozen waarbij nog dit jaar wordt gestart met de ontwikkeling. Dit geeft het Innovatieplatform direct een vliegende start. Hierna zullen andere onderwerpen op basis van de meeste stemmen worden gekozen met als doel een continue doorstroom aan innovaties”

Sluit u zich ook aan?

Kunt u niet wachten om de zorgprocessen binnen uw apotheek effectiever en efficiënter te laten verlopen? Sluit u dan ook aan bij het platform. Neem voor meer informatie contact met ons op via farmacie@pharmapartners.nl.

Download ""