Nieuws overzicht
Deel op:

VIPP Farmacie | Deelname PharmaPartners

VIPP Farmacie staat voor versnelling informatie-uitwisseling patiënt en professional. Dit programma, inclusief subsidieregeling, is opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De regeling is gericht op apotheken, maar strekt zich uit tot alle zorgsectoren. In dit artikel gaan wij in op wat het programma inhoudt en hoe PharmaPartners hier tegenover staat.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft VIPP Farmacie de volgende doelen voor ogen:

  • Het vergroten van de medicatieveiligheid voor patiënten en de efficiëntie van dossieroverdracht door een goede elektronische overdracht van medicatiegegevens.
  • Complete, betrouwbare en actuele informatie-uitwisseling.
  • Het uitbouwen van de rol van apothekers als dé medicatiespecialist in het samenspel tussen professional onderling en tussen professional en patiënt. Zo worden verstrekkingen met verkeerde doseringen voorkomen en medicatie-interacties vermeden.
  • Aansluiten bij de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) waarin het digitaal uitwisselen van gegevens in de zorg verplicht wordt, ook in de apotheek.

VIPP Farmacie komt voort uit de in 2020 vernieuwde kwaliteitsstandaard rondom de overdracht van medicatiegegevens in de keten, waaraan alle belangrijke zorgkoepels (KNMP, LHV, NHG) zich hebben gecommitteerd. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstrekt subsidie om het programma in de bijna 2.000 Nederlandse apotheken te implementeren.

Het programma is onderverdeeld in drie hoofdonderwerpen:

  1. Het in gebruik nemen van standaarden voor medicatieoverdracht door apotheken.
  2. De ontsluiting van medicatiegegevens naar persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s) van patiënten.
  3. De implementatie van een nieuw medicatiebewakingssysteem.

Informatiestandaarden

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft alle zorgsectoren gevraagd om een implementatieplan op te stellen. Het Nationaal ICT-Instituut in de Zorg (Nictiz) heeft dit vertaald naar informatiestandaarden. Het doel van deze informatiestandaarden is om uitwisseling van medicatiegegevens in de hele zorgketen mogelijk te maken. Het Nictiz heeft hiervoor de volgende informatiestandaarden opgesteld:

  • Medicatieproces 9
  • Lab2Zorg (het uitwisselen van laboratoriumgegevens)
  • Contra-indicatie en overgevoeligheden (CIO)

De informatiestandaard Medicatieproces 9 is het meest bekend en wordt gezien als het belangrijkste onderdeel binnen VIPP Farmacie. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onderschrijft dit met de recent gestarte kickstart om deze informatiestandaard in de praktijk te beproeven. PharmaPartners vormt geen partij in deze kickstart, maar is wel betrokken bij de maandelijkse evaluatie van het traject dat naar verwachting twee jaar duurt.

Het huidige medicatieproces is het gecombineerde overzicht van de Medicatiestatus in Medicom en Pharmacom. Het bevat naast alle recepten die door de huisarts zijn voorgeschreven ook alle verstrekkingen die door de apotheker zijn gedaan. In Medicatieproces 9 wordt dit proces opgedeeld in kleine bouwstenen, waarin onderscheid wordt gemaakt tussen therapie (de afspraak tussen huisarts en patiënt) en het verstrekkingsverzoek richting de apotheek. Al deze bouwstenen zijn aparte registraties binnen het informatiesysteem, maar hebben een logische samenhang met elkaar. Deze samenhang ontbreekt in de huidige situatie nog, terwijl op basis hiervan gegevens makkelijker samengevoegd en opgevraagd kunnen worden. Gegevens zijn hierdoor beter inzichtelijk en dit maakt het mogelijk om voor iedereen een actueel medicatieoverzicht beschikbaar te stellen.

Medicatieproces 9 standaard maakt het mogelijk om een scheiding te maken tussen distributiepartijen (het logistiek proces) en partijen die farmaceutische zorg leveren. Ook een internetapotheek die nu nog geen actueel medicatieoverzicht heeft, kan met deze nieuwe standaard dit inzicht krijgen.

Waar er voor Medicatieproces 9 al een concretere invulling is, is dit voor de informatiestandaarden Lab2Zorg en Contra-indicatie en overgevoeligheden nog niet het geval. Laboratoriumgegevens en informatie over contra-indicaties en overgevoeligheden worden momenteel al gedeeld, maar dit functioneert nog niet optimaal. Deze standaarden moeten nog verder uitgewerkt worden, voordat alle apotheken en laboratoria hieraan mee kunnen doen.

Medicatiegegevens ontsluiten naar PGO’s

Het ontsluiten van medicatiegegevens naar de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) van een patiënt maakt het voor patiënt mogelijk om meer inzicht te krijgen in het dossier. De patiënt is hierdoor meer betrokken bij de behandeling. Op veel vlakken is de ontsluiting van gegevens naar PGO’s al mogelijk.

Nieuw medicatiebewakingssysteem – Signaal op maat

Apothekers die betrokken zijn geweest bij de opzet van VIPP Farmacie hebben al voorwaarde gesteld dat als er door middel van de nieuwe informatiestandaarden meer gegevens beschikbaar komen, er ook betere en slimmere medicatiebewaking benodigd is. Dit om de signaaldruk te verlagen en enkel te hoeven acteren op signalen die ook daadwerkelijk aandacht behoeven. PharmaPartners ontwikkelt hiervoor Signaal op maat. Met deze nieuwe, receptonafhankelijke medicatiebewaking koppelen we medicatiebewaking los van het logistieke proces en verhogen we de efficiëntie in de apotheek. Zo kan bewaking direct opgestart worden wanneer er een laboratoriumbericht wordt ontvangen, wanneer een kenmerk wijzigt, of wanneer dit door de zorgverlener wordt gesignaleerd.

Standpunt PharmaPartners

PharmaPartners is samen met gebruikers betrokken geweest bij de opzet van het VIPP Farmacie-programma. In die hoedanigheid omarmt PharmaPartners VIPP Farmacie als totaalprogramma om medicatieveiligheid te verbeteren en efficiënter te werken, niet slechts één aspect. Het doel is om een totaaloplossing te bieden, waarbij alle onderdelen van het programma volwassen genoeg zijn om geïmplementeerd te worden. Door ons alleen te focussen op Medicatieproces 9 doen we onze klanten tekort. Daarnaast staan de implementatieplannen van andere zorgsectoren op dit moment nog in de kinderschoenen. Om een uniforme benadering te garanderen is het van belang dat alle sectoren samenwerken in hun implementatie.

Hoewel het VIPP Farmacie-programma veel potentie biedt, heeft PharmaPartners besloten om op dit moment nog niet volledig in te stappen. De implementatie van VIPP Farmacie is een impactvol meerjarenplan. Op het moment dat wij instappen, betekent dit dus ook iets voor de ontwikkeling van andere innovaties. Deze risico’s achten wij op dit moment nog te groot.

Uw mening telt

De beslissing om op welk moment deel te nemen aan VIPP Farmacie nemen wij niet alleen, maar wordt ook gesteund door onze adviesraden. Deze adviesraden vertegenwoordigen onze klantgroepen en elk kwartaal bespreken wij met hen de huidige ontwikkelingen rondom het programma. Nieuwe inzichten kunnen er uiteindelijk toe leiden dat wij ons standpunt herzien.

Om tot een goede gezamenlijke besluitvorming te komen, is alle input welkom. Wij begrijpen dat VIPP Farmacie een complex project is en daarom blijven wij veel informatie over dit onderwerp delen. Zo organiseren wij regelmatig Webinars en nodigen wij u uit om uw mening te delen. U kunt de actuele Webinaragenda bekijken via deze link .

Download ""