Privacy statement

Stap 2 - Richt een samenwerkingsorganisatie op

Om op een veilige manier patiëntgegevens te kunnen delen tussen de verschillende systemen van PharmaPartners, moet u de samenwerking formeel maken. Samen richt u een duidelijke samenwerkingsstructuur waarin u alle afspraken, werkzaamheden en functies inregelt en vastlegt. Het beste kunt u een stichting oprichten.

Zorg voor een rechtspersoon

Het is verstandig om de clustersamenwerking vorm te geven via een rechtspersoon. Een samenwerking zonder rechtspersoon is namelijk feitelijk in de basis een informele vereniging. In een informele vereniging zijn alle deelnemers afzonderlijk aansprakelijk voor het geheel. Wanneer er iets misgaat binnen de samenwerking, wordt iedere deelnemer binnen het cluster afzonderlijk aansprakelijk gehouden voor alle gevolgen. Dat is een onwenselijke situatie. Ook wordt een samenwerking zonder rechtspersoon bij een cluster van grotere omvang een ingewikkelde constructie, waarbij veel aanvullende afspraken nodig zijn om de samenwerking goed in te regelen.

Beste keus rechtspersoon: een stichting

De voorkeur voor een formele clustersamenwerking gaat uit naar een stichting. Een stichting heeft namelijk geen winstoogmerk. Ook is het bestuur wendbaar en kan het onafhankelijk functioneren. Een stichting heeft geen leden, maar kan wel overeenkomsten aangaan met deelnemers.

Op het Ondernemersplein van de Kamer van Koophandel vindt u meer informatie over de kenmerken en eigenschappen van een stichting.

Download | Oprichtingsakte
Bespaar uzelf en de notaris veel werk met deze kant-en-klare Oprichtingsakte Clusterstichting huisarts en apotheken. Notariskantoor KaEP uit Utrecht heeft deze waterdichte akte voor u opgesteld.

Download de oprichtingsakte

Andere rechtspersonen

Wij adviseren nadrukkelijk om de samenwerking in een stichting vorm te geven. Wel kunt u een andere rechtspersoon gebruiken, zoals een vereniging, een B.V. of een coöperatie. Kiest u voor een ander soort rechtspersoon, let er dan op dat iedere vorm zijn eigen kenmerken heeft. Op het Ondernemersplein van de Kamer van Koophandel vindt u meer informatie over rechtspersonen.

Samenwerken zonder rechtspersoon

Wilt u de samenwerking niet via een stichting of een andere rechtspersoon vormgeven? Dan is er sprake van een informele vereniging. In dat geval dient u duidelijke, extra samenwerkingsafspraken te maken. Denk hierbij aan aansprakelijkheid van deelnemers voor gezamenlijke werkzaamheden, gezamenlijke verwerkingsafspraken volgens de AVG, beslissingsbevoegdheid/bestuur, periodieke vergaderingen met alle deelnemers en de omgang met geschillen.

Naar onze overtuiging gaat een dergelijke samenwerking praktische problemen opleveren als het aantal deelnemers toeneemt. Daarom adviseren wij te kiezen voor een rechtspersoon, o: ook bij een beperkt aantal deelnemers.

Uw cluster bestaat al: doe de check!

Heeft u al een samenwerkingsorganisatie opgericht? Dan adviseren we u de samenwerking te toetsen aan de stukken in het Cluster Compliancy pakket. Vervolgens maakt u waar nodig aanvullende afspraken of doet u aanpassingen.

Download | Cluster Compliancy Pakket
PharmaPartners heeft een overzichtelijk pakket voor u samengesteld met alle documenten die nodig zijn om een succesvol samenwerkingsverband op te zetten. Gebruik deze documenten om uw eigen samenwerkingsverband te toetsen.
Alle documenten van het Cluster Compliancy Pakket vindt u op de hoofdpagina over Cluster Compliancy

Ga naar de overzichtspagina

Meer gedetailleerde en juridische toelichting 

Laat de advocaten van Eldermans|Geerts uw organisatie toetsen

Bestaat uw samenwerkingsverband al en wilt u weten of uw organisatie aan de eisen voldoet? Met de fit-gap-analyse van Eldermans|Geerts Advocaten ziet u direct welke stappen uw cluster nog moet zetten om volledig te voldoen aan de eisen vanuit de AVG. Eldermans|Geerts Advocaten biedt deze analyse aan tegen een vaste prijs.

Wilt u de begeleiding van het gehele traject uit handen geven, dan kan dat ook via Eldermans|Geerts.

Download ""